Zorgeloos is de stem die verwoordt wat ik bedoel

Portret: Trudi Blom
Leeftijd: 50
Woonplaats: Gouda
Beroep: geen (arbeidsongeschikt)
Twitter: @GBlom2

Trudi Blom zegt het zo: “Dingen kloppen gewoon niet.” Ze vindt dat er iets gedaan moet worden aan hoe het nu gaat in de zorg. Haar eigen ervaring spreekt boekdelen.

“Ik moest bij een psychiater testen invullen. Blijkt dat hij die niet nodig heeft voor zijn behandeling, maar dat het alleen papieren voor de zorgverzekering zijn. Nadat ik me dat realiseerde, heb ik ze niet meer ingevuld. Wat een verspilling! Ik vind het onzinnig dat een psychiater zijn kwaliteit moet ‘bewijzen’ met zulke tabelletjes. We beseffen niet altijd waar we allemaal aan meewerken. Maar ik vind het gewoon zonde. Zonde van de tijd, van de energie, van de arbeid.”

Wat spreekt je aan in Zorgeloos?
“Zorgeloos spreekt mij aan omdat ik al langer vind dat er iets moet worden gedaan aan hoe het nu gaat in de zorg. Ik weet niet goed hoe alles in elkaar zit. Maar ik voel wel aan: ‘dingen kloppen gewoon niet’. De zorgverzekering zit nu op de stoel van mij als patiënt én die van mijn zorgverlener. Dat terwijl een zorgverlener prima in staat is goede zorg te verlenen en ik zelf heel goed kan uitzoeken wat voor mij de beste zorg is. Een zorgverzekeraar is er om zorg te faciliteren en niet om de lakens uit te delen. Zorgeloos is de stem die verwoordt wat ik bedoel.”

Wat zijn je eigen ervaringen met zorgverzekeraars?

“Ik was bij een GGZ-instelling geweest voor behandeling. Ik dacht na vier behandelingen: dit is het niet, ik ga hier weg. Een tijdje later krijg ik van mijn zorgverzekering een kostenoverzicht van €1098! Ik bel mijn zorgverzekering op om navraag te doen. De meneer legt uit dat ze dat mogen declareren, vanwege de zogenaamde diagnose behandelcombinatie, de DBC. Dat vind ik echt heel erg zonde! De redenering erachter is dat het ook wel eens andersom is, dat de werkelijke kosten hoger zijn dan wat de DBC aangeeft. Ik vind dat geen hout snijden. Je moet declareren naar wat werkelijk gebeurd is, niet naar een statistiek.”

Hoe zou het anders kunnen?
Ik vind het waardevol dat er geluisterd wordt naar wat mensen willen. Ik vind het belangrijk dat Zorgeloos start met vertrouwen hebben in de zorgverlener. Andere zaken worden van hogerhand bepaald zoals de DBC’s en het eigen risico. Maar ik verwacht wel dat Zorgeloos daartegen protesteert en dingen probeert te veranderen. Eigenlijk zou ik het liefste willen dat de zorgverlener in overleg met de patiënt bepaalt wat nodig is. En dat de zorgverzekeraar faciliteert. Zo moet het zijn.