We moeten niet alles goedkoper willen, maar beter

Portret: Rutger Beekhuis
Leeftijd: 41
Woonplaats: Amsterdam
Trainer & coach artsen
Twitter: @degezondearts

Artsencoach Rutger Beekhuis hoorde over Zorgeloos op de radio. Hij was meteen razend enthousiast. Dat sprak hem aan: met elkaar zorgen dat de gezondheidszorg op een goed peil blijft tegen een eerlijke prijs.

“Mensen worden geleefd door regels, protocollen en systemen, terwijl je naar de mens moet kijken. Dat zie ik ook in mijn werk met artsen. Zorg is een basisbehoefte; je komt allemaal een keer in het ziekenhuis. We moeten samen voor elkaar krijgen dat de gezondheidszorg op een goed peil blijft. Dat er goede zorg is, als je die nodig hebt.”

Wat spreekt je aan in Zorgeloos?

“Ik hoorde een interview met Jan Rotmans op de radio. Vooral toen hij het had over het grotere verhaal, sprak me dat enorm aan. Hij zei dat we terug moeten naar de menselijke maat, van systeem-gericht denken naar mens-gericht denken, en ik dacht: YES. Hij is iemand die verwoordt wat ik zelf al een hele tijd voel.“

Wat zijn je eigen ervaringen met zorgverzekeraars?

“Ik zie dat verzekerden voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten: op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering. Ik zie zorgverzekeraars stimuleren dat zorgaanbieders met elkaar concurreren voor de laagste prijs. In mijn werk ontmoet ik veel zorgverleners, artsen, die aangeven veel te hard te moeten werken om de kosten te beperken en om aan de inkoopcontracten met de zorgverzekeraars te voldoen. Die artsen krijgen op zeker moment te maken met burn-out achtige problemen. Het zijn nu eenmaal geen mensen die van nature goed voor zichzelf zorgen. Ze blijven doorgaan.
Ik zie dat we elkaar nu zo min mogelijk gunnen, dat we alles goedkoper willen. Maar uiteindelijk betalen we zelf de prijs: Als je ziek bent, heeft de arts 10 minuten voor een gesprek met jou, terwijl je er liever 20 minuten voor zou willen hebben. Of je moet naar een andere arts in een ander ziekenhuis, omdat het budget van je eigen arts op is. Ik wil dat niet.”

Hoe zou het anders kunnen?
“Ik zie het zo dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid heeft. De consument, de zorgverzekeraar, de zorgverlener. We zijn allemaal mensen. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat de zorg op een goed niveau blijft. Ik kies liever voor een eerlijke prijs, voor betalen wat zorg kost. Daarmee help ik de zorg nu, maar ook de zorg die ik later zelf nodig heb. We moeten niet alles goedkoper willen, maar beter. Ik hoop dat Zorgeloos een antwoord is op de vraag hoe we SAMEN die verantwoordelijkheid kunnen nemen.”

Door Marieke de Jong