MARKTWERKING: GROOTSTE FLOP VAN DE EEUW

Portret Jessica Maas, 53 jaar, Jeugdhulpverlener, Noord-Nederland

Jeugdhulpverlener Jessica Maas vindt dat we moeten zoeken naar een nieuwe vorm van ziektekostenverzekering. Eentje waar solidariteit het uitgangspunt is in plaats van achter onze ‘eigen selfie aan te lopen’ en die een einde maakt aan de geldverspilling en bureaucratie.

“Ik vind die hele “marktwerking” de grootste flop van deze eeuw; er is maar een select groepje dat hier beter van wordt. Ik vind dat we samen moeten zoeken naar een andere vorm, die uitgaat van solidariteit en waarin iedere partij vertegenwoordigd is. Nu is het: ieder voor zich en loop je achter je eigen selfie aan. Er moet ruimte komen om de zorgverlener samen met zijn cliënt te laten bepalen wat er nodig is.”

Wat spreekt je aan in Zorgeloos?
“Zorgeloos spreekt mij aan omdat ik het belangrijk vind dat gezondheidszorg bereikbaar blijft voor iedereen én dat zorgverleners niet gehinderd worden in hun werk. Als je ziek bent, wil je niet hoeven uitzoeken of het wel of niet vergoed wordt of naar welk ziekenhuis je moet. Bovendien moeten zorgverleners erop kunnen rekenen dat zij fatsoenlijk betaald worden en niet worden beschouwd als een soort handel-robots.”

Wat zijn je eigen ervaringen met zorgverzekeraars?
“Ik gebruik medicijnen waarvoor ik elke maand opnieuw een recept moet aanvragen bij de huisarts terwijl ik het langdurig nodig heb. Voor een recept moet ik naar het antwoordapparaat bellen. Daar moet ik niet mijn naam maar mijn geboortedatum inspreken en het liefst ook nog voorlezen wat ik nodig heb. Dan hoeven ze dat niet zelf op te zoeken. Mijn zorgverzekering krijgt een rekening voor de medicijnen. Vervolgens sturen zij die rekening naar mij, want het gaat van mijn eigen risico af. Wat een tijd- en geldverspilling. Ik hou mijn hart vast voor die keer dat ik echt iets ernstigs krijg. Je zult maar hele dure medicijnen nodig hebben die ze niet vergoeden… Voor mijn gevoel heb ik die verzekering alleen voor het geval dat ik word platgereden. Dat ze me dan op komen halen. Voor de rest moeten we het zelf maar allemaal uitzoeken. De drempel om naar een arts te gaan wordt zo steeds hoger voor mij.”

Hoe zou het anders kunnen?
“Als je gezond bent: hartstikke fijn. Maar je kunt nooit weten wat er in de toekomst gebeurt. Daarom vind ik solidariteit erg belangrijk. Ik hoop dat Zorgeloos met een constructie kan komen die recht doet aan de zorgvrager en de zorgverlener. Ik verwacht een andere vorm dan nu. Misschien een coöperatieve vorm? Meer van hetzelfde is niet de oplossing.”


Zorgeloos vindt het belangrijk om ervaringen van mensen mbt tot de zorg op te halen, te delen en deze te mee te nemen in het ontwerp van een nieuwe zorgverzekeraar. Wil je ook jouw verhaal delen? Dat kan hier! http://bit.ly/portretzorgeloos En wie weet selecteren we jouw verhaal voor op de website!