Ik heb wel wat beters te doen dan alles te moeten uitzoeken

Naam: Ilona Mes
Leeftijd: 41
Woonplaats: Opmeer
Beroep: nachtzorgmedewerker ouderenzorg

Degene voor wie ik mantelzorger ben, krijgt veel brieven van zijn zorgverzekering. Daar snapt hij geen bal van. Uiteindelijk kom ik er dan nog wel uit, maar het maakt het leven er niet gemakkelijker op.

“Laatst had degene waarvoor ik zorg een hulpmiddel nodig. Van zijn zorgverzekering had hij een lijst gekregen met leveranciers die het hulpmiddel zouden vergoeden. Toen we opbelden gaven die leveranciers aan dat ze helemaal geen contract hebben met zijn zorgverzekering. En zo ben je vijf telefoontjes verder. Daar heb je toch geen zin in? Ik heb wel wat beters te doen dan alles te moeten uitzoeken.”

Wat spreekt je aan in Zorgeloos?
“Ik ben bij Zorgeloos terecht gekomen omdat ik zorgverzekeringen erg ingewikkeld vind. Ik probeer zo weinig mogelijk met hen te maken te hebben. Alleen al het idee dat ik moet uitzoeken hoe ik iets moet declareren… Dan denk ik, laat maar zitten. Zorgeloos belooft dat anders te doen.”

Wat zijn je eigen ervaringen met zorgverzekeraars?
“De marktwerking in de zorg komt niet goed uit de verf. Ik heb geen inzicht in wat een behandeling gaat kosten en waar het mogelijk goedkoper is. Daarom sluit ik elk jaar de goedkoopste basisverzekering af, omdat het nu eenmaal verplicht is. Ik weet dat ik daardoor veel zelf moet betalen. Maar op deze manier kan ik tenminste kiezen waar ik naar toe ga en hoef ik geen onnodige verwijzingen bij een huisarts te halen voor zaken die onder de aanvullende polissen vallen. Als ik mijn been breek, heb ik geen keus natuurlijk, maar zo lang ik kan vermijden dat ik mijn zorgverzekering moet aanspreken, doe ik het zo.“

Hoe zou het anders kunnen?
“Ik zou willen dat als je verzekerd bent, je de zorg die je nodig hebt, gewoon vergoed krijgt. Zonder ingewikkeld uitzoekwerk bij wie je moet zijn en hoeveel minuten zorg of aandacht je krijgt. Ik wil dat ze kijken naar wat ik als persoon nodig heb en niet wat de statistieken daar over zeggen. Ik hoop echt dat Zorgeloos een simpele en menselijke verzekering wordt. Maar in hoeverre Zorgeloos anders dan andere zorgverzekeringen kan zijn? Het systeem zit nu zo in elkaar dat het ook heel moeilijk ‘anders’ kan. Dus daar ben ik wel benieuwd naar. Ik hoop dat Zorgeloos in ieder geval zoveel mogelijk in de richting van simpel en menselijk komt.”

Door Marieke de Jong